Cerca en el blog

18 de novembre de 2015

Fer empresa i fer país


Cartell dissenyat per Xavier Grabulosa 
El molt remarcable esperit empresarial català no només està íntimament lligat a l'existència d'una llarga tradició industrial i d'una societat civil dinàmica sinó que també, d'alguna forma, és part indestriable de l'imaginari mític nacional. D'aquí, potser, l'expressió comunament usada "Fer empresa i fer país". No són gaires les regions europees que com Catalunya experimentaren les dues grans revolucions econòmiques, primer la urbana i comercial a l'Edat Mitjana, i després la industrial durant la segona meitat del segle 19. Les reduïdes dimensions del mercat interior han empès sempre el nostre país a obrir-se al món i avui, malgrat els enormes costos que suposa el malgirbat encaix polític amb Espanya, aporta al conjunt estatal, amb només un 16% de la població, un 19% del PIB i més d'un 25% de les exportacions.

Amb la intenció de debilitar el procés sobiranista impulsat per amplis sectors de la societat catalana, els portaveus àulics de l'estratègia de la por adverteixen del risc d'una caiguda dràstica de l'activitat econòmica. Les dades, però, desmenteixen, una vegada rere l'altra, la versemblança d'aquest futur advers que anuncien amb sobreactuada vehemència. Ara fa justament una setmana l'Institut Nacional d'Estadística (INE) donà a conèixer els resultats per comunitats autònomes de l'estadística de societats mercantils corresponent al mes de setembre de 2015 (1). De les 6.444 empreses creades a l'Estat espanyol aquest mes, 1.072 (16,6%) són catalanes, un 4,7% més que l'any anterior. Per l'altra banda, de les 1.269 empreses dissoltes arreu l'Estat només 102 (8%) eren catalanes, un 22% menys que al setembre de 2014. El teixit empresarial català no tan sols es mostra resistent enmig d'aquests durs anys de crisi econòmica sinó també predisposat a enfilar el camí d'una nova expansió. 

Les dades que registren les exportacions catalanes són magnífiques i encoratjadores. Les nostres empreses han venut als mercats exteriors un 7,2% més durant el primer semestre de 2015 arribant quasi als 32 mil milions d'euros, quantia mai consignada amb anterioritat (2). Les exportacions catalanes superen, com esmentàvem abans, el 25% del total estatal; són superiors a les del País Valencià i la Comunitat de Madrid juntes, i s'erigeixen com la principal palanca de recuperació econòmica. Una altra xifra demolidora per les profecies malastrugues és la de les inversions estrangeres a Catalunya que durant el segon trimestre del 2015 experimentaren un increment interanual, ni més ni menys, que del 422% (3).

És en sintonia amb aquest tradicional vigor econòmic que, primer els gremis i després les patronals, han jugat històricament un paper important en les estructures d'interrelació i contrapès entre els diferents agents socials a Catalunya. L'intens debat sobre la renovació política i institucional que acompanya la fundació d'un nou país ocupa ara mateix, encara que no sempre de forma desacomplexada i explícita, l'agenda de les entitats empresarials. En aquest context algunes veus consideren arribat el moment d'una modernització a fons. La vallesana CECOT n'és una d'elles.

La Confederació Empresarial Comarcal de Terrassa (CECOT), que representa a vuit mil empresaris, la més gran de les organitzacions que constitueixen Foment del Treball, és una de les trenta entitats signants i adherides al Manifest del Far en defensa del Dret a Decidir del poble de Catalunya (4). A més el seu president, Antoni Abad, reclama un procés de regeneració democràtica que comporti canvis profunds en el sistema de governança d'aquests organismes. La resistència al canvi generacional, l'extremisme en els desequilibris de gènere, la crisi de representativitat, la transparència, la participació en els mecanismes de decisió interns, l'impuls a la internacionalització són només algunes de les qüestions que precisen una enèrgica sacsejada. En parlarem de tot plegat, divendres, 20 de novembre, en el proper dinar Àgora de Sobirania i Justícia. 

L'esdeveniment comptarà amb l'assistència del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i del secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Ocupació del Govern de Catalunya, Pere Torres. A més a més, s'hi han adherit cinc rellevants entitats sobiranistes en l'àmbit econòmico-empresarial els màxims representants de les quals ens acompanyaran també en aquesta ocasió: Fòrum Empresarial Creiem En Catalunya, Cercle Català de Negocis, Fundació Catalunya Estat i les sectorials d'Empresa i d'Economia de l'ANC.       Instituto Nacional de Estadística - 11/11/2015
       Ministerio de Economia y Competitividad - juny de 2015
       Institut d'Estadística de Catalunya - 23/09/2015
       CECOT - 9/05/2014El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State
Prem sobre la imatge per veure totes les entrades de les quatre edicions - Click on the image to see all the entries of the four editions

Subscriu-te per rebre les novetats