Cerca en el blog

24 d’abril de 2014

Debat Building: Catalunya i la Unió Europea

“Today the negotiations of the Stabilisation and Association Agreement (SAA) between the European Union and Kosovo will start in Pristina. The SAA will represent the first comprehensive contractual relationship between Kosovo and the EU and an important milestone in Kosovo's European integration process. After the Commission considered last April that Kosovo had met all the short-term priorities identified in the 2012 Feasibility study (in the areas of rule of law, public administration, protection of minorities and trade), the Council decided in June 2013 to authorise the opening of negotiations on an SAA" (1).

D'aquesta manera feia avinent la Comissió l'inici de negociacions amb els representants de la República de Kosovo orientades a la consecució d'un acord bilateral d'estabilització i associació, preludi necessari per esdevenir candidat formal a l'ingrés en la Unió Europea (UE). El rebuig frontal a l'establiment de converses amb el país balcànic per part de cinc estats membres (Grècia, Xipre, Eslovàquia, Romania i Espanya) havia estat superat mitjançant una resolució singular presa al si del Consell. L'acord amb el nou estat sobirà, reconegut per 23 dels 28 països adherits, concerniria únicament a la UE en els seus àmbits de competència exclusiva i no de forma individual als estats membres. És aquest un cas fabulós de mal·leabilitat pràctica destinada a fer possible seguir el camí d'ampliació i aprofundiment del programa europeu. Just un any abans la premsa internacional, i també la catalana, s'havien fet ressò de la imminència de les converses. La Vanguardia el 10 d'octubre de 2012 assenyalava (2):

“La Comisión Europea quiere comenzar a negociar la preadhesión de Kosovo, a pesar de la negativa de España a reconocer su independencia y las trabas que pone a su acercamiento a Bruselas... A pesar de las presiones españolas, la Comisión Europea ha defendido este miércoles que Kosovo ya ha puesto en marcha el “marco legal e institucional estable necesario para comenzar a negociar” su preingreso al club”

La tossuda persistència amb què avança el projecte europeu, superant tot tipus de conflictes i esculls, deu molt al pragmatisme que impregna les decisions preses pels seus impulsors. D'exemples, n'hi ha en gran abundància. La sortida de Grenlàndia de la Comunitat Europea quan així ho decidiren en referèndum els seus ciutadans l'any 1982 n'és un de paradigmàtic. L'acord dissenyà una eixida creativa, congruent amb els interessos de les dues parts. S'atorgà a l'illa, sota administració danesa, l'estatus de territori d'ultramar associat. D'aquesta faisó continuà qualificant com a receptora d'ajuts financers i, a més, la seva indústria pesquera no fou vetada del mercat únic europeu. Uns anys després, el 1990, el Consell tornà a fer palesa la seva proverbial capacitat d'adaptació quan féu efectiva la incorporació de l'Alemanya de l'est (108 mil km² i 16 milions d'habitants) obviant qualsevol revisió dels Tractats. Novament l'any 2004 Xipre, una illa dividida en dues legitimitats nacionals, esdevingué membre de la UE mercès una aproximació del tot sui generis. El dret de la UE no tindria aplicació en la banda turca de l'illa però s'evitaria de totes totes afectar els drets personals dels habitants d'aquesta part del territori.

L'experiència demostra que el projecte europeu d'ençà que el Tractat de Roma entrà en vigor l'u de gener de 1958, constituint la Comunitat Econòmica Europea, no s'ha estavellat mai en cap qüestió irresoluble. El cas català planteja un supòsit que no està expressament previst ni en el dret europeu ni en l'internacional. Com a conseqüència el marge de maniobra és magnífic. No seran, però, a criteri del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), disquisicions de tarannà jurídic les que determinaran l'avenir d'un estat català independent dins de la UE sinó, més aviat, consideracions polítiques i econòmiques. En el recentment lliurat informe sobre “Les vies d'integració de Catalunya a la Unió Europea” aquest òrgan consultor de la Generalitat de Catalunya afirma (3):

“Tot sembla indicar que, en un termini no gaire llarg, un Estat català independent, si ho demanés, s'integraria a la UE... El dilema, en realitat, no és doncs si Catalunya acabarà formant part de la UE, sinó quan i com ho farà”

I és precisament aquest l'assumpte que Sobirania i Justícia vol examinar dijous, 15 de maig, a les 7 de la tarda a l'auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL). El politòleg Kai-Olaf Lang, director de la divisió d'integració europea de l'Institut Alemany de Política i Seguretat Internacional (4); Francina Esteve, professora de dret internacional públic i dret de la Unió Europea de la Universitat de Girona, i membre del CATN; i Joan Vallvé, ex-europarlamentari (1994-9 i 2002-4) ens ajudaran, amb les seves ponències, en aquest propòsit.

Els participants de la taula rodona s'expressaran indistintament en català i anglès. Es disposarà de servei de traducció simultània en dos canals: català-anglès i anglès-català. Aquells que no puguin desplaçar-se fins a l'auditori tindran l'opció de seguir el debat còmodament des de la pantalla d'un ordinador, atès que, gràcies a la gentilesa de El Singular, serà retransmès en directe via streaming al web www.elsingular.cat. També ens sentim deutors de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull per la immensa generositat en haver-nos cedit l'ús de tan esplèndida instal·lació (Valldonzella, 23, Barcelona).

Des de l'adreça-e europa@sij.cat atendrem de molt bon grat les inscripcions per assistir-hi.(1) - EU starts the SAA negotiations with Kosovo - European Commission - 28/10/2013 
(2) - Bruselas accede a negociar el preingreso de Kosovo pese al no de España - La Vanguardia - 10/10/2012
(3) - Les vies d'integració de Catalunya a la Unió Europea - informe 6 CATN - Generalitat de Catalunya
(4) - Catalunya, camí cap a la independència?  Kai Olaf-Lang - agost 2013El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State
Prem sobre la imatge per veure totes les entrades de les quatre edicions - Click on the image to see all the entries of the four editions

Subscriu-te per rebre les novetats