Cerca en el blog

16 de març de 2014

Costos i beneficis de la independència de CatalunyaBona tarda, amigues i amics.

Un plaer estar amb tots vosaltres. Moltíssimes gràcies Òmnium Sant Cugat i, en particular, Lluís Bonet, per la vostra afectuosa invitació.

Són nombrosos, i molt significats, el alts representants del govern i les institucions de l'Estat espanyol que vaticinen pluges de foc i sofre sobre Catalunya, al més pur estil apocalíptic, quan aquesta esdevingui un estat independent. Els ministres Luís de Guindos (Economia i Competitivitat), Cristóbal Montoro (Hisenda i Administracions Públiques), José Manuel García-Margallo (Assumptes Exteriors; cartera, no obstant això, en franca expansió, i que abraça ja competències de caràcter intergalàctic) són exemples recurrents i veritables clàssics en la matèria. Un altre cas flagrant és el del governador del Banc d'Espanya, Luís María Linde, que jura i perjura que tots els bancs catalans faran fallida, sense excepció i com un sol home, per la impossibilitat d'accedir a la liquiditat del Banc Central Europeu. Per si hi ha algú, encara, a qui no facin figa les cames, afegeix que els catalans, tant si com no, haurem d'encunyar moneda pròpia perquè no podrem seguir usant l'euro.

El discurs de la por té insignes apologetes dins de la geografia hispànica, en tota la seva diversitat i color. Són de dretes i d'esquerres; tant del PP com del PSOE; lectors del Mundo o El País; dones i homes; polítics, funcionaris de l'administració, periodistes, acadèmics, empresaris, membres de la societat civil. El discurs de la por és la principal, i, ara com ara, única estratègia esgrimida per aquells que volen impedir, de totes totes, que els ciutadans catalans decidim, en llibertat, el nostre futur polític col·lectiu.

Però el discurs de la por és una narrativa perdedora, concebuda des de l'estupefacció i abocada, indefectiblement, al fracàs. L'Estat espanyol i les elits extractives (en el sentit de les tesis dels professors Acemoglu i Robinson a “Why Nations Fail”) que n'ostenten la seva direcció des de temps remots (des del Big Bang, que diria el president Mas), estan absolutament desacreditades per una molt punyent incompetència endèmica. Una taxa d'atur que supera el 27%, sense precedents en el món occidental; un deute públic desbocat que no para de créixer i representa ja un 95,7% del PIB; i també una morositat bancària de rècord històric (segons dades d'ahir mateix del Banc d'Espanya) són només alguns paràmetres que palesen la greu crisi econòmica, política, institucional i, sobretot, moral que assola Espanya des de fa massa temps. I jo em pregunto: amb quina autoritat, doncs, gosen els capitostos de l'statu quo espanyol alliçonar-nos als catalans sobre les conseqüències (funestes, per suposat!) del projecte d'independència?

Davant del discurs de la por, sensatesa. Sensatesa, rigor i racionalitat. I, molt em penso, que la sessió d'avui va precisament d'això, de sensatesa, de rigor i de racionalitat.

Elisenda Paluzie és professora titular de teoria econòmica a la Universitat de Barcelona i degana de la Facultat d'Economia i Empresa des del 2009, i Marta Espasa, és professora d'hisenda pública també a la Universitat de Barcelona, investigadora de l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB) i membre del CAREC (Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement). L'Elisenda ha publicat articles sobre balances fiscals (tot em fa pensar que José Antonio Monago, president de la Junta d'Extremadura, no els ha llegit pas) i el sistema de finançament autonòmic. Més recentment ha analitzat el comportament econòmic en funció de la mida dels estats a la Unió Europea, i la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent. La Marta és, per la seva banda, una reconeguda especialista en federalisme fiscal, saldos fiscals interterritorials, i inversió pública en l'àmbit de la Unió Europea.

Avui tenim l'immens privilegi de tenir-les a totes dues plegades. Ens ajudaran a reflexionar sobre “Els costos i beneficis de la independència de Catalunya” en un, sens dubte, inspirat exercici de serenor, lucidesa i discerniment.

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State
Prem sobre la imatge per veure totes les entrades de les quatre edicions - Click on the image to see all the entries of the four editions

Subscriu-te per rebre les novetats