Cerca en el blog

25 de juny de 2013

La via del referèndum: precedents internacionals“La via del referèndum: precedents internacionals” és el títol de la xerrada que dissabte, 22 de juny em porta a Olot convidada per en Raül Massanella, promotor tenaç de la plataforma cívica Estelada 2014. L'aparent sobrietat d'una façana de carreus de pedra sense arrebossar amaga, dins de l'edifici neoclàssic de l'Hospici, al Museu de la Garrotxa, una col·lecció fastuosa de pintura paisatgística de l'escola d'Olot i el cèlebre oli d'en Ramon Casas "La càrrega". Arran de terra, en un dels laterals rectilinis del pati porticat de l'interior, una acollidora sala d'actes. Allí, en un ambient propici, compartint taula amb els periodistes Xavier Ginesta (Universitat de Vic) i Joanma Robles (Olot Televisió), s'escola ràpidament el temps. De dos quarts de vuit a, ben bé, les deu tocades. 

La meva exposició s'estructura en cinc blocs:
R. Massanella, I.H. Martí, X. Ginesta i J.M. Robles

1.- Referèndum, plebiscit i consulta popular no referendària
2.- Legalitat vs legitimitat
3.- Les cinc vies legals per fer la consulta
4.- Precedents internacionals: 
           El Quebec i el Decret de claredat
           Montenegro i la Comissió de Venècia
           Kosovo i el dictamen de l'Haia
           Escòcia i l'Acord d'Edimburg
5.- El referèndum sobre la independència a Catalunya:
           Societat civil
           Classe política
           Reconeixement internacional 

Diapositives de la presentació

Després, sopant plegats tota la colla, el Raül em fa riure de valent quan m'explica, ufanós, les tretes que els oriünds s'han anat empescant, en el decurs dels anys, per no haver de retornar “La càrrega”, en dipòsit provisional al Museu de la Garrotxa des del 1992, cada vegada que l'organisme espanyol Patrimonio Nacional els ho reclama. Engrescada per la complicitat de la conversa i l'al·licient de les conjures patriòtiques faig cap a Barcelona a quarts de tres de la matinada. En entrar a la gran urbs m'arriben, des del retrovisor del cotxe, reflexos borrosos dels esplendents passejos arbrats i finques modernistes deixats enrere. I, tot d'una, se'm fan presents els versos de l'olotí insigne, en Guerau de Liost: “Bella Ciutat d'ivori, feta de marbre i or: tes cúpules s'irisen en la blavor que mor”.


El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State
Prem sobre la imatge per veure totes les entrades de les quatre edicions - Click on the image to see all the entries of the four editions

Subscriu-te per rebre les novetats