Cerca en el blog

5 de març de 2013

Revisitar PaineCreateSpace Ind. Publishing Platform, 2012


The cause of America is in a great measure the cause of all Mankind


Ha volgut l'atzar o, potser, més aviat, una benastrugança que aquest cap de setmana ensopegués a casa amb el Common Sense de Thomas Paine, mentre cercava un altre llibre, en una de les lleixes que hostatgen una modesta però preuadíssima col·lecció de volums sobre la Revolució Americana. Es tracta d'una reimpressió recent de la que fou la tercera edició a Filadèlfia -d'un total de vint-i-cinc, em penso, que s'arribaren a publicar- que data del 14 de febrer de 1776. La coberta és magnífica però moderna, i res té a veure amb l'original d'aleshores perquè, evidentment, quan el periodista rebel redactà l'abrandat pamflet independentista les tretze colònies nord-americanes estaven encara sota la tutela de la corona britànica. De fet la bandera amb les tretze barres horitzontals i els 50 estels que lluu la portada de l'opuscle, de cinquanta-cinc planes, no s'adoptà fins l'any 1960.

La imatge no és, per tant, fidel des d'un punt de vista històric però, no hi ha dubte, que és molt pertinent des d'un punt de vista polític. Avui, després de llargs anys d'oprobi i ostracisme, l'incòmode Thomas Paine és considerat, amb tots els honors, un dels Pares Fundadors del Estats Units d'Amèrica. El seu ardent al·legat a favor de la llibertat i en contra de la subordinació als arbitris de la corona britànica aconseguí imbuir el desig d'independència al comú dels colons nord-americans. Fins llavors el debat sobre l'emancipació americana s'havia produït només en la intimitat dels salons més acabalats de les elits socials i econòmiques continentals. En aquest sentit John Adams, que succeí a George Washington com a segon president de la Unió, hi arribà a proclamar: “without the pen of Paine, the sword of Washington would have been wielded in vain”.

Lliurepensador impenitent i flagell de l'statu quo, com tota persona avançada al seu temps fou admirat i vilipendiat a parts iguals. Triomfà i fracassà alhora en tot el que emprengué, bé sia com a periodista pioner a les colònies, com a inventor il·lustrat o com a agent polític en dues revolucions històriques, l'americana i, després, la francesa. Tanmateix, el seu llegat és colossal. Propugnà amb convicció la independència de les tretze colònies i, alhora, assentà els principis del que avui coneixem com a democràcia liberal que és el sistema de govern que regeix en els països més pròspers del planeta.

A Catalunya, en vies d'un canvi transcendental de paradigma que ens ha de permetre dotar-nos d'un sistema democràtic més avançat, s'escau, més que mai, revisitar Paine: 

I am not induced by motives of pride, party, or resentment to espouse the doctrine of separation and independence; I am clearly, positively, and conscientiously persuaded that it is the true interest of this continent to be so, that every thing short of THAT is mere patchwork, that it can afford no lasting felicity”. 

Can there be any doubt, but the whole power of the crown will be exerted, to keep this continent as low and humble as possible?Instead of going forward we shall go backward, or be perpetually quarrelling or ridiculously petitioning”. 

La història de catalanes i catalans no és gens original. Són molts els que ens han precedit en la voluntat d'autodeterminació i regeneració democràtica. I també són molts els que hi han reeixit, malgrat dificultats i incerteses. La raó de Catalunya en el seu plet a favor de la democràcia és també, com explicava l'irreverent Paine, una causa justa l'impacte de la qual ultrapassa els confins estrictes de la nostra nació. L'acció exterior de govern, institucions i societat civil haurà de saber fer conèixer al món que el desig d'independència català connecta amb tots aquells nobles principis que propicien el desenvolupament harmoniós del progrés i concert internacionals. Sort i èxits, Roger Albinyana, Albert Royo i Martí Estruch.


El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State
Prem sobre la imatge per veure totes les entrades de les quatre edicions - Click on the image to see all the entries of the four editions

Subscriu-te per rebre les novetats