Cerca en el blog

11 de febrer de 2013

Democràcia i representativitatExisteix el consens, pràcticament universal, que la democràcia representativa és el sistema de govern més depurat. El millor o, dit altrament, el menys defectuós dels que se'ns ha donat a conèixer a data d'avui. La ciutadania tria periòdicament, en comicis lliures i ple coneixement de causa, els seus representants polítics. Apoderats, per tant, de la sobirania popular, que hauran de vetllar pel bon govern i el bé comú. Actualment, però, una part significativa, i en progressió exponencial, dels ciutadans catalans creu que els mecanismes que regeixen la nostra democràcia necessiten ser repensats. I en profunditat.

Els alarmants casos de corrupció i la sensació d'estar sotmesos a una partitocràcia enquistada, que fa primar interessos particulars per sobre d'interessos generals, eixample, dia sí, dia també, la clivella entre ciutadania i representants polítics. És, en aquest sentit, una bona notícia que la setmana passada s'anunciés que la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus han aprovat l'admissió a tràmit de les ponències per la Llei de transparència i la Llei electoral. Cal ser optimistes i evitar esgarrifar-se abans d'hora davant la perspectiva, en vistes al procés sobiranista endegat en la present legislatura, si, altre cop, les nostres elits polítiques transversals fracassen en l'intent d'arribar a l'acord. 

És per això molt pertinent reflexionar sobre democràcia i representativitat en el marc general del debat sobre la independència de Catalunya. La creació d'un nou estat ens brinda, a catalanes i catalans, la possibilitat de construir una democràcia més avançada i participativa en què ciutadans i polítics puguem interactuar amb fluïdesa i en uns termes més equitatius. El cicle de taules rodones “La Catalunya independent que volem”, organitzada per l'ANC i Nova, dedicà de forma monogràfica una sessió a aquest assumpte divendres passat, 8 de febrer.

Moderar aquesta taula rodona fou una experiència enriquidora que haig d'agrair als amics Marc Ricart i Martí Olivella. L'enorme bagatge de coneixement, sensatesa i confiança en el futur del nostre país dels ponents: l'ex-president del Parlament Ernest Benach, Ferran Requejo (UPF) i Josep M. Reniu (UB) fou un regal per tots els que tinguérem la sort infinita d'estar aquest dia a l'auditori. Una Àgora Catalunya envigorida i plena a vessar.

I.H. Martí, F. Requejo, J.M. Reniu i E. Benach


El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State
Prem sobre la imatge per veure totes les entrades de les quatre edicions - Click on the image to see all the entries of the four editions

Subscriu-te per rebre les novetats