Cerca en el blog

14 de juliol de 2012

2a Conferència Internacional Building a New State 2012

Divendres, 5 d'octubre, Sobirania i Justícia celebra la 2a Conferència Internacional Building a New State 2012 que aquest any té el patrocini de l'Assemblea Nacional Catalana i la col·laboració de l'Associació de Municipis per la Independència. L'esdeveniment, amb un extens programa, s'estén al llarg de tota una jornada, amb sessions de matí i de tarda. Portem un total de cinc experts internacionals, provinents del Quebec, Escòcia, País Basc i Eslovènia, i, a més, comptem amb quatre destacades personalitats de l'àmbit acadèmic català i dos moderadors de primer ordre. La posada en escena s'escau en dos indrets diferents però igualment suggeridors: la Fundació Vila Casas per la sessió de matí (mitjançant invitació) i La Pedrera per la sessió de tarda (oberta al públic general). Les llengües de treball de la conferència són el català i l'anglès. Proveïm, per a qui ho precisi, d'un servei de traducció simultània.

Els darrers estudis demoscòpics impulsats pel govern de Catalunya mostren que, avui, un 51% dels ciutadans catalans votarien a favor de la independència de Catalunya si fossin convocats en consulta. Atès que la majoria social a favor de la creació d'un estat independent s'està congriant a passes accelerades ens convé conèixer en detall què és un referèndum d'independència i reflexionar sobre aquelles experiències prèvies que s'han produït en el context d'una democràcia liberal.

La sessió de tarda, que se celebra a l'auditori de La Pedrera, comença a les 16:00 h amb una primera taula rodona que porta per títol La via del referèndum a les democràcies liberals i compta amb un cartell de luxe: el catedràtic de dret constitucional a la Universitat d'Edimburg i destacat especialista en qüestions referendàries, Stephen Tierney; el polític i catedràtic de dret internacional a la Universitat de Mont-real, Daniel Turp; i l'ex-lehendakari Juan José Ibarretxe. Volem debatre sobre el "dret a decidir" i les consultes referendàries, sobre com la societat escocesa es prepara pel referèndum de la tardor del 2014, i si les dificultats per propiciar les condicions que facin possible una tercera consulta al Quebec ens alliçona de la conveniència de convocar un referèndum només quan són molt clares les possibilitats d'un resultat favorable. També volem examinar, en retrospectiva, la iniciativa de consulta popular impulsada pel lehendakari Ibarretxe, prevista per l'any 2008, sobre l'estatus polític del País Basc, aprovada pel seu Parlament però declarada després inconstitucional pel Tribunal Constitucional. És la periodista i ex-directora de Televisió de Catalunya Mònica Terribas qui modera la taula. 

El desembre de 1989 quan el règim comunista d'Eslovènia autoritzà la pluralitat política sorgí una coalició, ideològicament transversal, anomenada Demos que en les primeres eleccions lliures, l'abril de 1990, aconseguí formar govern sota la presidència del demòcrata cristià Lojze Peterle. Durant dos anys la coalició dirigí el procés de democratització del país, liberalitzà la vida pública i implementà les bases d'una economia de mercat. A més convocà un plebiscit sobre la independència i la declarà el 25 de juny de 1991. Joze Mencinger, reputat economista i també advocat, fou un actor situat en primera línia durant aquest període transcendental puix exercí el càrrec de vicepresident econòmic en el primer govern de transició democràtica. Sota el títol de Com construir un estat: l'experiència d'Eslovènia repassem les claus que la feren una experiència reeixida, mercès, sobretot, a les estratègies de gradualitat, pragmatisme, i capacitat d'adaptació que adoptaren les elits polítiques que dirigiren el procés de secessió. Hem demanat a la jurista eslovena Ana Stanic, que presentà la ponència sobre la separació d'actius i passius en la successió d'estats en la conferència de l'any passat, que glossi el temps i la figura del Dr. Mencinger. 

La segona taula rodona porta per títol Catalunya, camí de la independència? Analitzem des d'una perspectiva econòmica (Elisenda Paluzie i Jordi Galí), política (Ferran Requejo) i sociològica (Salvador Cardús) l'actual conjuntura nacional i valorem els possibles escenaris de futur envers els quals ens mena. És l'editor Quim Torra qui fa les funcions de moderació. 

La sessió de matí, que comença a les 10:00 h i s'adreça a un grup reduït de convidats, té lloc a l'auditori Volart de la Fundació Vila Casas. El format és un taller sobre El referèndum d'independència, moderat per l'advocat Ricard Gené, i impartit pels professors Stephen Tierney i Daniel Turp.


Programa / Programme


El Punt Avui 24/09/2012
El Singular Digital 14/09/2012


El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State
Prem sobre la imatge per veure totes les entrades de les quatre edicions - Click on the image to see all the entries of the four editions

Subscriu-te per rebre les novetats