Cerca en el blog

16 de gener de 2012

Esmorzar SiJ amb Modest Guinjoan

L'antic magatzem de mantellines Volart de la Casa Felip (Eixample de Barcelona) tornarà a ser escenari d'un nou esmorzar per a socis SiJ. La Fundació Vila Casas rehabilità aquest esplèndid edifici modernista el 1998 i convertí els vells locals en un espai destinat a l'exhibició temporal d'art contemporani català. En aquest marc privilegiat, serà Modest Guinjoan i Ferré, professor d'economia de la Universitat Pompeu Fabra, soci-director de la consultora Barcelona-Economia, i director de l'àrea d'economia i empresa de la patronal PIMEC, qui protagonitzarà l'esdeveniment.

Fa uns mesos veié la llum el llibre "Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència" que Guinjoan ha escrit a quatre mans amb el també professor de la Pompeu Fabra, Xavier Cuadras i Morató. Ambdós especialistes estudien l'impacte que podria tenir un boicot comercial espanyol en cas que Catalunya decidís la secessió. Iniciativa del tot escaient perquè ara, quan els arguments de tipus econòmic donen embranzida al projecte independentista, l'anàlisi solvent i rigorosa en aquesta matèria és imprescindible.

Espanya segueix sent, però en constant reculada, el mercat extern més important pels béns de producció catalana. Ben lluny, tanmateix, de les dimensions del propi mercat interior que absorbeix un 60% del Valor Afegit Brut (valor addicional que adquireixen els béns en transformar-se durant el procés de producció). Del 40% que queda, un 22% s'exporta a Espanya i un 18% a la resta del món. Guinjoan i Cuadras parteixen de la base que un boicot del mercat espanyol seria l'esperó d'una reacció catalana de característiques simètriques i que tindria un efecte limitat en el temps. I, també, que algunes empreses podrien tenir d'antuvi una actitud de resistència, però després maldarien per adaptar-se a les noves circumstàncies.

Els autors preveuen, usant les taules input-output del 2005, que un escenari extrem, sustentat en una hipòtesi de boicot alt, implicaria una reducció màxima d'un 40% de la venda de productes de consum i un 20% de productes industrials. Aquesta possible caiguda de les vendes al mercat espanyol generaria la reducció del 4% del PIB català. Tenint en compte que el dèficit fiscal que pateix Catalunya a mans espanyoles és, depenent del sistema de càlcul, d'entre el 9 i el 10%, el dividend de la independència és favorable en un 5-6% del PIB. L'increment de renda disponible facilitaria la creació de noves oportunitats laborals, via reducció d'impostos i dinamització pública, compensant amb escreix la pèrdua inicial. A més, cal afegir-hi els efectes benèfics que comportaria la conducció d'una política industrial i d'infraestructures pròpia, coherent amb els interessos nacionals.

La conclusió és, doncs, òbvia. La independència és clarament profitosa en termes econòmics i d'aquesta qüestió ens parlarà el nostre convidat. La taula estarà parada a 2/4 de 10 i a les 10 començaran els parlaments. Manuel Cardeña, president de la comissió d'economia SiJ, presentarà el ponent que, tot seguit, farà una exposició d'una mitja hora. En acabar obrirem el torn de paraula entre els assistents.

Serà un plaer comptar amb la teva presència. Si tens previst assistir-hi, sisplau, fes-nos-ho saber a sij@sij.catEl debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State
Prem sobre la imatge per veure totes les entrades de les quatre edicions - Click on the image to see all the entries of the four editions

Subscriu-te per rebre les novetats