Cerca en el blog

19 de desembre de 2011

El món de suma zeroLa política, el poder i la prosperitat després del crac


Atlantic Books, 2010


Fa cinc anys, des del 2006, que Freedom House en el seu acreditat informe anual, La llibertat al món, denuncia un retrocés persistent dels drets polítics i la llibertat civil a conseqüència d'un refermament desacomplexat dels règims autocràtics en l'esfera internacional. Gideon Rachman, responsable d'afers internacionals del rotatiu econòmic Financial Times, escriu sovint d'aquesta qüestió al reputadíssim blog El món. El seu darrer llibre "Zero-Sum World" (2010), que Acontravent i la Fundació Catalunya Oberta han publicat recentment en català, presenta, precisament, aquesta inquietant tesi i la projecta a mig termini. Després de trenta anys de transformació i optimisme, la ferotge crisi econòmico-financera del 2008 enceta una nova etapa en l'ordre mundial, l'era de l'ansietat, on el creixent recel entre les potències, en un món de rivalitats multipolars, afebleix la cooperació i l'expansió dels valors democràtics i el lliure comerç.

Un Rachman tan brillant com pessimista, en una dissertació a la London School of Economics (LSE), el novembre del 2010, expressa obertament l'aflicció occidental que aquest escenari pot provocar: "quan la Xina sigui, ben aviat, la primera economia del món, hi haurà molt que replantejar-se, especialment si el règim no ha esdevingut democràtic". El poder econòmic ha virat d'Occident a Orient i hi ha la percepció que també ho farà, tot seguit, el poder polític, fenomen que ja havia anticipat Fareed Zakaria al punyent "Post-American World" (Norton, 2008).

Els principis de l'internacionalisme liberal, preeminent fins al crac financer, assentats en la fe d'un avenç resolut de la democràcia, el triomf dels mercats sobre l'estat, el poder transformador de la tecnologia, la "pau democràtica" en què la cooperació comercial apaivaga el conflicte i el convenciment que l'exèrcit estadounidenc, com a darrer ressort, pot vèncer qualsevol poder abjecte, estan en hores baixes. Aquells que durant uns anys abraçaren amb optimisme la idea que la governança mundial enfilava el camí irrevocable de la cooperació internacional i el consens democràtic, en una lògica on tothom es beneficiava, resten ara capcots mentre observen, neguitosos, com l'amenaça d'un creixent proteccionisme unilateral i rivalitats irades guanyen, acceleradament, protagonisme. 

Rachman és també un bon coneixedor de la Unió Europea i, durant un temps, considerà el procés d'unificació europea el prototipus ideal de governança internacional. El periodista britànic, però, veu amb desassossec com el model travessa una crisi sostinguda i no augura una sortida fàcil a l'embull del deute sobirà. Per l'altra banda la lluita comunada per encarar els grans reptes globals: el canvi climàtic, la proliferació nuclear, la seguretat alimentària, el terrorisme, l'escassetat energètica, els estats fallits, sembla haver perdut pes en les agendes nacionals de les potències, les antigues i les emergents. 

"Zero-Sum World" és una lectura especialment plaent per l'amenitat de les abundants anècdotes personals del periodista del Financial Times, i abans de The Economist, durant els seus nombrosos viatges arreu del món, i també pel rigor del detall en el relat històric. Especialment indicat per aquells a qui agrada el conreu de la temperància puix el credo del "keep calm and carry on", al que s'acaba referint Rachman, el porta a assegurar que el llibre és, només, pessimista a curt perquè el llorer de la victòria està reservat, de bell antuvi, a la democràcia. Encara que aquesta hagi de progressar, tan sovint, a empentes i rodolons.Tensió econòmica i geopolítica entre els EUA i la Xina

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State
Prem sobre la imatge per veure totes les entrades de les quatre edicions - Click on the image to see all the entries of the four editions

Subscriu-te per rebre les novetats