Cerca en el blog

20 de juliol de 2011

Empresaris patriotes
Josep Mateu, Xavier Cambra, Carles Sumarroca i Joaquim Boixareu


Empresaris patriotes. El Cercle d'Opinió SiJ, constituït pels membres de la junta de Sobirania i Justícia més joves, va organitzar dijous, 7 d'octubre, un dinar col·loqui amb Josep Mateu i Xavier Cambra, president i secretari general de la fundació empresarial FemCAT. Hi van assistir una vintena de persones, majoritàriament empresaris i professionals liberals que amb la pertinència de les preguntes i observacions formulades van provocar que el debat fos fluid i interessant en tot moment. Josep Mateu va fer una anàlisi exhaustiva i rigorosa dels factors a tenir en compte en el capítol de projeccions econòmiques, com correspon a tot alt executiu, bregat en la tasca costeruda de la presa de decisions en entorns entravessats. Malgrat la llarga crisi i l'impacte d'alguns riscos potencials, la mirada de l'actual director general del RACC va ser sempre optimista, i plena de confiança en les possibilitats del país i la seva gent. Per aquests empresaris i alts executius patriotes -com ells mateixos es defineixen- emprenedoria i innovació, competitivitat, cohesió social i projecció internacional són els fonaments on sustentar les bastides d'un país obert al món, avançat i pròsper: la Catalunya del segle 21. 

Foment Futur. Impossible defugir, en el torn de preguntes, la qüestió de la candidatura a la junta de Foment del Treball. Porta per nom Foment Futur i està encapçalada per Joaquim Boixareu, expresident fundador de FemCAT i actual tresorer de l'entitat. El conseller delegat del grup metal·lúrgic Irestal, empresa fundada pel seu pare l'any 1945, vol portar el canvi a la principal organització patronal catalana, fundada el 1889 i que fa 33 anys que no celebra eleccions. La llista conté noms força puixants com els de Carles Sumarroca, vicepresident del Grup Comsa Ente -producte de la fusió entre les famílies Miarnau de la construcció i Sumarroca de les infraestructures i enginyeria- i Antoni Zabalza, president d'Ercros i de FedeQuim, la Federació Empresarial Catalana del Sector Químic. Boixareu que confessa una admiració pregona per Enric Prat de la Riba, primer president de la Mancomunitat de Catalunya i prohom del ressorgiment nacional català al segle 19, reclama a la societat civil catalana l'ambició d'esdevenir un actor decisiu en el futur del país. Promet transparència, accions col·legiades, i gestió participativa. A més, propugna una veu unificada de tots els empresaris catalans, independentment del volum de les seves empreses. Té les idees clares, un projecte de país i els avals necessaris per optar al relleu en les properes eleccions a Foment del Treball. Siguin quins siguin els resultats de les votacions dilluns, 18 d'octubre, Foment haurà iniciat el camí irreversible de la renovació. Aquest fou l'agosarat pronòstic de Josep Mateu, expressat mentre donava resposta a una de les moltes intervencions dels nostres convidats.

Cercle d'economia. El fet que Joaquim Boixareu sigui membre de la junta del Cercle d'Economia va fer que mentre esperàvem l'arribada dels darrers assistents i ens anàvem asseient a taula un grup reduït de 4 o 5 persones comentéssim la declaració sobre la nova legislatura que aquell mateix dia acabava de fer pública l'entitat. Aquesta fundació privada d'habitud al·lega que l'enorme diversitat dels seus associats no els permet postures institucionals més compromeses quan veus crítiques els consideren excessivament tebis nacionalment parlant. Hi va haver prou consens entre nosaltres. És una passa endavant que una institució com aquesta declari que "l'Estat de les Autonomies comença a mostrar clares limitacions per encaixar les aspiracions d'algunes de les seves Comunitats Autònomes, com ara s'ha constatat en el cas de Catalunya" o "amb el procés i la sentència (del TC sobre l'Estatut) es va percebre el trencament d'alguna cosa entre Catalunya i Espanya". La diagnosi és clara i, fins i tot, els actors tradicionalment més cauts comencen a moure fitxa. I en la direcció adequada. Satisfacció general i una feliç trobada. Moltes mercès a tothom.


El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State

El debat sobre la creació d'un Estat independent - The debate on building an independent State
Prem sobre la imatge per veure totes les entrades de les quatre edicions - Click on the image to see all the entries of the four editions

Subscriu-te per rebre les novetats